Listă clădiri încadrate în clase de Risc Seismic

Ce reprezintă încadrarea în clase de risc seismic?

Clădirile în funcţie de rezistenţa lor sunt încadrate în 4 clase de risc seismic, astfel că în clasa I de risc seismic sunt clădirile cu risc mare de prăbuşire, iar în clas IV cele ce nu prezintă risc de prăbuşire(clădiri noi proiectate conform normelor actuale).

Clădirile încadrate în clasa I şi clasa II de risc seismic nu primesc finanţare pentru achiziţie prin credit bancar.

Lista  clădirilor cu risc seismic pentru Bucureşti o găsiţi aici.

În această listă veţi observa şi o notare cu gradul de urgenţă. Dacă o clădire are un astfel de calificativ perioada în care era deja obligatorie consolidarea a trecut.

Lista nu este însă una completă. Dacă asupra clădirii dumneavoastră nu a existat vreodată vreun interes care să genereze expertizarea atunci nu s-a făcut expertiză tehnică, deci nu este realizată nici o încadrare.

Există posibilitatea ca imobilul dumneavoastră să nu se regăsească în listă dar ea să fie cu risc seismic ridicat.

Spre exemplu dacă locuiţi într-un imobil cu mai mult de 2 niveluri, construit cu structura doar pe zidărie, fără stâlpişori de beton armat, fără de planşeu de beton armat, fără de fundaţie, fără ca pereţii de rezistenţă şi golurile să se suprapună de la un etaj la altul, atunci cel mai probabil că imobilul se află în clasa I sau II de risc seismic.

În concluzie simpla verificare a listei nu înseamnă că un imobil nu se află într-o clasă de risc seismic ridicat. Cel mai bine este să consultaţi un specialist care să vină pe amplasament, să vadă imobilul şi să vă prezinte punctul său de vedere.